Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

raó

f. [LC] [FS] Consideració que indueix a una creença, que la confirma, que mou a una determinació. N'estic convençut per moltes raons. Vull dir-te ara les raons que m'han induït a fer això. Tinc les meves raons per a creure que no és veritat.
f. [LC] Allò que explica, fa entenedora, justifica, alguna cosa. Quina és la raó de la teva tristesa? Diu que és per això que no ho ha fet: ja és una raó. T'has disgustat sense raó. Per raó d'economia. Per raons de prudència. La raó d'ésser d'una cosa. Tens raó de queixar-te. Ell ha obrat contra tota raó.
[LC] donar la raó a algú Trobar justificat el que diu, el que ha fet, etc.
[LC] donar raó d'alguna cosa Donar-ne informació. Vam preguntar per ella, i ningú no ens en va saber donar raó.
f. [LC] Allò que es diu per explicar, per justificar, quelcom. Ho provaré amb raons vàlides. Les vostres raons no em convencen. Dir raó.
[PO] raons d'estat Consideracions polítiques que col·loquen un interès de l'Estat per damunt dels drets individuals i del respecte al dret internacional.
f. pl. [LC] Coses que es van dient en una conversa.
[LC] estar a raons Conversar1.
f. pl. [LC] Baralles de paraula. Cercar, buscar, raons. Si dius això, hi haurà raons.
f. [LC] [FS] Facultat de raonar, de discórrer, de discernir la veritat. L'home està dotat de raó. Tenir ús de raó.
[FS] raó pura Raó que procedeix sense elements empírics.
f. [LC] [MT] Quocient d'una quantitat dividida per una altra quantitat. Les dues raons 5/4 i 10/8 són equivalents: ambdues valen 1,25. Una proporció és la igualtat de dues raons.
[MT] raó àuria Proporció entre dos segments tals que el petit és al gran com el gran és a la suma de tots dos, o sia, el nombre irracional 0,61803...
[LC] [MT] raó directa Raó entre dues magnituds en l'ordre natural. Les longituds de dues circumferències estan en raó directa de llurs radis.
[MT] raó inversa Raó de dues quantitats variables que l'una augmenta a mesura que l'altra disminueix essent llur producte constant. El volum d'un gas està en raó inversa de la pressió.
[LC] a raó de loc. prep. D'acord amb la quantitat que s'expressa. L'indemnitzen a raó de 40 dies per any treballat. Ens paguen a raó de 200 euros per funció.
f. [ECT] raó social Denominació oficial que adopta una societat.
Institut d'Estudis Catalans
Abreviacions